My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Vrij en ontspannen presteren

De magie van echt oogcontact..

 

Herken jij dit dilemma?

“Binnenkort moet ik een presentatie geven.
Dat vind ik altijd  behoorlijk spannend. Iemand gaf mij de tip om het publiek wel in te kijken, maar mensen niet echt aan te kijken. Wat vind jij daarvan?”

Ik snap wel waar dit advies vandaan komt.

Je hoort het wel vaker. In eerste instantie lijkt het nu eenmaal behoorlijk eng om mensen die je niet kent echt aan te kijken. Je voelt je kwetsbaar als je oogcontact zoekt.

Toch is oogcontact maken juist iets dat je zal helpen.

Het is bijna iets magisch. Oogcontact helpt je ontspannen. Het heft het eenzame en afgesneden gevoel dat je als spreker kunt hebben op. Je ziet een vriendelijk gezicht en je weet ik sta er niet alleen voor. En dat verandert alles.

‘Communiceren’ betekent niet voor niets ‘delen’

En dat kan alleen als er echt contact is. En contact, dat ontstaat vanzelf als er eenmaal oogcontact is geweest. Dat oogcontact hoeft overigens niet heel lang te zijn, een enkele seconde is al genoeg om de verbinding te maken.

Oogcontact betekent dat er iemand is die bereid is om naar je verhaal te luisteren.

Dat ontspant je en maakt alles opeens een stuk zinniger en gemakkelijker. Niets is lastiger dan zomaar je verhaal op te zeggen, zonder dat je weet tegen wie precies je het eigenlijk  hebt. Zonder te weten of er iemand is die naar je luistert.

Ook voor de luisteraar wordt het gemakkelijker om naar je te luisteren.

Hij of zij weet zich letterlijk ‘gezien’ als jullie blikken elkaar eenmaal hebben gekruist. Je luisteraar zal zich daardoor veel meer betrokken voelen bij wat jij als spreker te vertellen hebt.

Oogcontact dus! Wees moedig en kijk je luisteraars aan.

Eenmaal de stap genomen, zul je merken dat dat echt alles makkelijker maakt. Al gauw wil je niet meer anders..

Ik ben heel benieuwd naar wat jij hiervan vindt. Laat je hieronder je reactie achter?

Gerelateerde artikelen

Wil je dit artikel delen? Of een Facebook ‘like’ achterlaten? Heel graag! De knoppen hieronder maken het gemakkelijk..Wil je op de hoogte blijven?


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht