My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Vrij en ontspannen presteren

Lofzang op de fout

 

Mijn Tai Chi lerares vertelde me dat in het oude China de lente het seizoen was waarin je volop fouten mocht maken.
In de lente zou niemand het in zijn hoofd halen om je op je fouten aan te spreken.

In de zomer was het vervolgens tijd voor kritiek en commentaar. Je kreeg dan alle informatie die je nodig had om verder te leren en te groeien.

Maar in de  herfst was het uit met de pret, als je het dan nog steeds niet in de smiezen had, dan werd je vast en zeker gestraft en was slaag je deel.

Wat er in de winter met je gebeurde als je een fout maakte, weet ik eigenlijk niet.
Waarschijnlijk ging gewoon je kop eraf.. ;-)

Gelukkig gelden deze regels hier niet. Wat wel geldt is dat de vrijheid om fouten te durven maken essentieel is om werkelijk te kunnen leren en groeien.

Angst voor fouten zorgt altijd voor extra spanning. Die extra spanning is echt nergens goed voor en zit je alleen maar in de weg.

En dat geldt in alle seizoenen..

Zin in meer tips en technieken om vrijer en meer ontspannen te presteren?
Meld je dan rechtsboven aan voor mijn GRATIS BALANSTIPS!

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust. De knoppen hieronder maken het gemakkelijk. Dank je wel!
Wil je op de hoogte blijven?


Reacties

 • Hoi Jacqueline,

  Leuk om zo in een korte blog je lezers even aan het denken te zetten over het proces van fouten maken. Ik had heel wat meer tekst nodig in mijn blog over fouten. Ik ben benieuwd hoe jij met fouten omgaat. Deel jij weleens een Zwarte Piet uit? Mijn stukje staat hier: http://bit.ly/ZwPiet.

  Ik wil je trouwens ook bedanken voor de geweldige lessen. Die actieve rusthouding waarbij je heel je nekgebied de ruimte geeft is meteen al vaste prik geworden, heerlijk en super effectief. Mijn complimenten voor deze waardevolle tips!

  • Administrator zegt:

   Hoi Marina,

   Dank je voor je complimenten. Fijn te horen! De actieve rusthouding is inderdaad een heerlijke oefening, ongelofelijk simpel maar geweldig effectief.. ;-)

   Wat betreft het fouten maken: ik merk dag in dag uit in mijn lespraktijk (en daarbuiten) dat de angst om fouten te maken enorm is. Ik stel dan ook alles in zijn werk om in de eerste plaats een sfeer te creëren waarin fouten maken wél mag, sterker nog waar fouten durven maken een feestje wordt. Want ja, het is echt waar dat je pas verder kunt komen en nieuwe dingen kunt ontdekken als je het niet erg meer vindt om de mist in te gaan. (Mooie uitdrukking eigenlijk, als je fouten maakt ga je ‘het ongewisse’ in en daar is van alles mogelijk..)

   Natuurlijk ken ik zelf de verlammende angst om fouten te maken ook maar al te goed, maar ik weet inmiddels ook heel goed dat de angst die je voelt enorm kan zijn, maar in 999 van de 1000 gevallen niet in verhouding staat met wat er werkelijk mis kan gaan. Ik spreek mezelf dus kalmerend toe als ik weer eens bang word voor.. voor wat eigenlijk?!

   De angst voor fouten heeft zeker heel veel te maken met onze opvoeding en schoolsystemen. Wat dat betreft raad ik iedereen aan jouw blog daarover te lezen en ook zeker te kijken naar de TED-talk van Sir Ken Robertson onderaan je blog. Dank je voor die tip!

   Hartelijke groet van Jacqueline

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht